۱۳۹۹/۰۹/۱۸

بازی دادن افکار عمومی با واردات خودرو

دولت به رسم هر ساله در اوایل آذرماه لایحه بودجه را تقدیم مجلس کرد. لایحه ای که در آن ردیفی مربوط به حقوق مرتبط به واردات به نام واردات خودرو در نظر گرفته شده است. آن بند در بودجه موجب شد شائبه و شایعات فراوانی پیرامون آزادسازی و رفع ممنوعیت واردات شگل بگیرد و تیتر «واردات خودرو آزاد» به سر خط خبری اکثر رسانه های اقتصادی و تخصصی خودرو تبدیل شد.

هر چند برخی خبرگزاری ها، مانند ایسنا، در گفت‌وگو با سخن‌گوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه به روشن شدن موضوع کمک کردند، چراکه به گفته «مژگان خانلو»، اعمال حقوق ورودی حدود دو هزار میلیارد تومانی در بخش درآمدی دولت در لایحه بودجه به معنی آزادسازی واردات خودرو نیست و همچنان واردات آن ممنوع بوده و در خصوص آزادسازی واردات خودرو تصمیم جدیدی اتخاذ نشده است. وی همچنین توضیح داد که در حال حاضر، تعدادی از خودروها به دلایلی از جمله مشکل قضایی در گمرک دپو مانده است که هنوز در مورد ترخیص آن ها تصمیم گیری نشده و ممکن است در سال آینده با رفع موانع ترخیص شوند.

بر این اساس محل آن حقوق ورودی به عنوان یکی از محل های درآمدی دولت در لایحه بودجه پیش بینی شده است. با این حال، همچنان بدون توجه و یا مطالعه این گونه اخبار برخی رسانه ها همچنان بر طبل آزاد سازی واردات خودرو می کوبند. البته این مسئله از یک سو و همچنین سخنان چندی پیش سخن‌گوی کمیسیون صنایع مجلس نیز مزید بر علت شد که این شائبه در اذهان شکل واقعیت به خود بگیرد.

در این خصوص، «حجت اللّه فیروزی» با اشاره به این‎که در طرح ساماندهی صنعت خودرو می‌توان گفت واردات خودرو نیز آزاد شده است، گفته بود: «طبق این طرح افراد و خودروسازانی می‌توانند خودرو وارد کنند که خودرو صادر کرده اند، معادل آن می‌توانند خودرو وارد کنند. همچنین قطعه‌سازان نیز اگر قطعاتی را صادر کنند می‌توانند معادل آن خودرو به کشور وارد کنند.»

وی ادامه داد: «افراد حقیقی غیردولتی که نفت را خریداری و آن را صادر کنند و به فروش برسانند می‌توانند از محل ارز آن، خودرو به کشور وارد کنند و همچنین اشخاصی که ارز در بیرون از کشور دارند که تعهدی نسبت به بازپرداخت آن به دولت ندارند، می‌توانند از محل آن خودرو به کشور وارد کنند.» هر چند طرح مذکور نیز به سرعت از سوی کارشناسان با نقد همراه و اعلام شد که این طرح درباره واردات چندان کارایی ندارد. با این حال، برخی نمایندگان همچنان تأکید داشته اند و معتقد هستند که باید خودروی ارزان خارجی وارد شود. امری که با توجه به اظهار نظرها، پیشنهادها و تأکیدهای فراوان نشان می دهد که این افراد چندان درک و شناختی از صنعت و بازار خودرو ندارند و همچنین چندان اهمیت و علاقه ای به مطالعه نیز ندارند.

از یک سو، با توجه به شرایط پیش آمده اگر طرح مدنظر مجلس اجرایی هم شود به گفته کارشناسان این صنعت از مهرماه سال آینده مقدمات ورود فراهم می شود. ضمن این که، صرف آزادسازی واردات نمی توان انتظار داشت که بلافاصله قیمت ها شکسته و سیر نزولی پیدا کنند،چراکه بازار با قیمت های کنونی و همچنین قدرتی که دلالان و دارندگان عمده این خودروها دارند به شدت در برابر این وضعیت مقاومت خواهند کرد. این یک سوی قضیه است و سوی دیگر، رکودی است که این بازار دچار آن خواهد شد. مانند تجربه مشابهی که طی سال های گذشته در بخش مسکن با آن مواجه شدیم. اما در عین حال، به نظر می رسد برخی اظهار نظرها صرفاً برای دیده شدن است، چراکه خودرو در حال حاضر به یک اسم رمز برای دیده شدن و معروف شدن و به روایتی، برای دلسوز و کاربلد جلوه دادن تبدیل شده است.

در این میان، مشخص نیست که تأکید بر ورود خودروی ارزان برای تعدیل بازار بر چه اساسی استوار است. این نوع سخنان یادآور یک حکایت است که فردی محکوم به هزار ضربه شلاق می شود؛ متهم رو به قاضی می کند و می گوید قربان یا شما شلاق نمی دانی چیست و یا هزار. این جا نیز به نظر می رسد همین گونه است.

در حال حاضر، ارزان قیمت ترین خودروهای دنیا «کویید» و «چانگان بنی» هستند که هر دوی آن ها اگر بخواهند مجوز ورود به ایران را دریافت و استانداردهای ۸۵گانه را کسب کنند قیمتی بین ۱۰ تا ۱۲ هزار دلار پیدا خواهند کرد.

به بیان ساده تر، ارزان ترین خودروهای موجود در دنیا با قیمتی حدود۱۰ تا ۱۲هزار دلار پشت دورازه های گمرک خواهند رسید. اگر قیمت ثابت را ۱۰ هزار دلار فرض کنیم، با احتساب دلار ۲۵ هزار تومان قیمت هر خودرو قبل از ورود به ایران حدود ۲۵۰ میلیون تومان خواهد شد. حالا اگر تعرفه ها و سایر عوارض مترتب برای ورود خودرو به کشور را در نظر بگیریم، ارزان ترین خودروی دنیا در ایران حدود۵۰۰ میلیون تومان تمام خواهد شد.

در این میان، مشخص نیست منظور از خودروی ارزان چیست؟ یا از منظر چه کسی گفته می شود مشخص نیست؟ به نظر می رسد در این میان یا باید معنی واژه ارزان را تغییر داد و یا به گویندگان این سخنان معنی ارزان را فهماند.

علی طجوزی

پایگاه اسب بخار

لینک خبر :

https://asbe-bokhar.com/special

بازگشت به بخش اخبار