۱۳۹۶/۰۸/۲۲

بازارسازی برای فروش خودرو های روی دست مانده فرانسوی و سرپا نگه داشتن ایران خودرو و سایپا

 

⚡️ بازارسازی برای پژو و تحمیل گرانی به مردم

ثبت‌نام دومین خودروی پسابرجامی یعنی پژو ۳۰۱ درحالی چندی پیش آغاز شد که قیمت نهایی این خودرو و همچنین شرایط ورودش به بازار، اما و اگرهای بسیاری را در میان خریداران و همچنین فعالان بازار خودرو ایجاد کرده است. این درحالی است که سال گذشته مدیرعامل ایران‌خودرو اعلام کرد قیمت نهایی و فروش این خودرو حدود۵۸ میلیون تومان است و خرداد ۹۶ روانه بازار خواهد شد.

حال سوال اصلی اینجاست که چطور خودرویی در محدوده ۶۰ میلیون تومان اکنون با نزدیک به ۴۰ میلیون تومان افزایش قیمت آن‌هم درست زمانی که واردات هرگونه خودروی خارجی ممنوع است، وارد بازار کشورمان ‌می‌شود؟ در این زمینه جام‌جم گفت‌وگویی کوتاه با فرهاد احتشام‌زاد، رئیس انجمن واردکنندگان خودرو داشته که در ادامه می‌خوانید.

 

️ به نظر شما ممنوعیت ثبت سفارش خودروهای خارجی با فروش محصولات پسابرجامی مرتبط است؟

دقیقا با هم ارتباط دارد. در بخشی از محصولات پوشش خودروهای وارداتی و تولید داخل ایجاد می‌شود، در این بخش ناگهان شاهد برگزاری جلساتی پشت در‌های بسته و همچنین صدور دستورالعمل‌های مختلفی می‌شویم. بنابراین زمانی که رقیبی برای تولیدات داخل در محدوده خودروهای وارداتی وجود دارد، گاهی سیاست‌ها یا لابی‌هایی صورت می‌گیرد که به نفع خودروسازان داخلی تقاضا، مدیریت شود.

 

️ شما به منافع خودروسازان داخلی اشاره کردید، این منافع چگونه برای اهالی جاده مخصوص ایجاد می‌شود؟

زمانی که ثبت سفارش ممنوع می‌شود عملا خودروهای خارجی را به سمت گران‌تر شدن هدایت می‌کنیم. این روند در واقع فضایی مناسب یا به عبارت بهتر بدون رقابت برای تولیدات داخلی ایجاد می‌کند که دقیقا درباره پژو ۳۰۱ نیز چنین اتفاقی افتاده است. به عنوان مثال در رده قیمتی این خودرو محصولات کیا و هیوندا وجود داشت که اکنون این فضا در اختیار پژو قرار گرفته است.

 

️ در شرایط اینچنینی گاهی شرکت‌های خارجی با تخفیف‌ها و اعمال سیاست‌های مختلف می‌توانند بازار را مدیریت کنند. آیا شما این نکته را تائید می‌کنید؟

درباره این نوع خودروها قطعا چنین اتفاقی نخواهد افتاد. اگر توجه داشته باشید برای دوری از هرگونه ریسک و احتمال مدیریت بازار از سوی واردکنندگان سه عامل تاثیرگذار در افزایش قیمت وارداتی‌ها ایجاد شده است: ۱٫ قیمت ارز که تاثیر مستقیم در این زمینه دارد افزایش یافته. ۲٫ مصوبه تعداد از رده خارج کردن خودروهای فرسوده نیز تغییر کرده و تعداد خودروهایی که باید از رده خارج شوند نسبت به قبل بیشتر شده ۳٫ ثبت سفارش به مدت نامعلومی ممنوع اعلام می‌شود. به این ترتیب به قول معروف موضوع مورد نظر سه قفله شده و همه چیز برای تولیدکنندگان داخلی مهیا شده است.

 

️ چطور این سیاستگذاری در افزایش قیمت این خودروها تاثیرگذار است؟

افزایش قیمت رقبای خارجی اجازه صعود قیمت محصولات مشابه داخلی را می‌دهد به این ترتیب که اگر امکانات و کلاس خودروی پژو ۳۰۱ را با محصولات مشابه خارجی که اکنون گران شده‌اند، مقایسه کنیم امکان فروش این خودرو ـ ۳۰۱ ـ گران‌تر از آنچه در گذشته اعلام شده، فراهم است. به این ترتیب مثلا اگر قرار بوده خودروی یاد شده ۶۰ میلیون فروخته شود با توجه به فضای ایجاد شده اکنون ۹۵ میلیون قیمت خورده است.

 

️ به نظر شما این بازارسازی برای برندی خاص نیست؟

اجازه بدهید فقط بگویم ظاهرا به پژو قول ایجاد بازار داده شده که این‌گونه هم شرایط مهیا شده درحالی که سیاست دولت اصلا این‌گونه نبوده است.

 

️ منظور شما از سیاست‌های دولت چیست؟

قرار بر این بود که در دوران پسابرجام خودروهایی برای بخش عمومی مردم وارد بازار شود درحالی که اکنون اغلب خودروهای معروف به پسابرجامی خارج از توان خرید عموم مردم هستند. به این ترتیب که تقریبا ۵۰ درصد خودروهای خریداری شده از سوی مردم زیر قیمت ۶۰ میلیون تومان هستند درحالی که هیچ‌یک از خودروهای پسابرجامی حتی نزدیک به این قیمت ‌هم فروخته نشده است. اینجا اختلاف واقعیت بازار و سیاست‌های اعلام شده از سوی دولت خودنمایی می‌کند.

 

️ برخی معتقدند خودروسازان به بهانه‌های مختلف تعداد انبوهی از خودروهای یاد شده را وارد و در شرایط فعلی اقدام به فروش آنها کرده‌اند، آیا هنگام ورود این خودروها به عنوان نمونه محدودیتی وجود دارد؟

براساس قراردادهای مونتاژ، تعدادی خودرو برای مهندسی معکوس یا انجام تست‌های مختلف وارد می‌شود که با درنظر گرفتن شرایط خاص این قرارداد و حمایت‌های مختلف دولتی عموما نه تعداد آنها محدودیتی دارد و نه میزان دریافت تعرفه‌ها و کارمزدهای دولتی؛ پس احتمال این‌که خودروهای پسا برجامی با امتیازهای بسیار منحصربه‌فرد و بدون محدودیت وارد ایران شده باشند، وجود دارد.

 

️ منظور شما وجود امضاهای طلایی است؟

بله؛ در این بخش نوبت به امضاهای طلایی و دستورالعمل‌های مختلف خارج از عرف بازار می‌رسد که واقعا نمی‌توان آنها را رصد یا شفاف اعلام کرد.

 

️ قرار بود با تشکیل ایکاپ، ساخت این خودروها با انتقال تکنولوژی در داخل صورت بگیرد و ۳۰ درصد تولیدات از بازار ایران به خارج از کشور صادر شود، آیا برای صادرات هم می خواهیم با چند ده میلیون تومان بالاتر از قیمت روز و جهانی این خودروها روانه بازارهای هدف کنیم؟ قطعا پاسخ این پرسش منفی است؛ پس چگونه است که قیمت فروش خودروهای مذکور در ایران با این تفاوت فاحش نسبت به قیمت جهانی به مشتریان عنوان می شود؟

⚡️⚡️ گروه خودروسازی ایران خودرو طی اطلاعیه‌ای، برای اولین بار شرایط فروش نقدی خودروی پژو ۳۰۱ را اعلام کرد؛ شرایطی که باز هم انتقادات جدی به آن وارد است و حتما دوباره با بی توجهی این خودروسازی مواجه خواهد بود. بدین ترتیب و هم اکنون علاقه مندان می توانند پس از خودروهای پژو ۲۰۰۸ و پژو ۵۰۸، سومین محصول مشترک ایکاپ را که به ‌صورت CBU به کشور وارد شده است، با دو برابر قیمت آن را خریداری کنند!
⚡️⚡️ پژو ۳۰۱ مدل ۲۰۱۶ وارداتی که چند وقت پیش توسط ایکاپ با قیمت ۹۵ میلیون تومان به بازار عرضه شد، این روزها افت قیمت عجیبی را در نسخه صفر کیلومتر تجربه کرده است.
⚡️⚡️ با نگاهی به نسخه های فروشی موجود در نمایشگاه ها و آگهی ها می توان فهمید که ۳۰۱ به صورت ناگهانی از ۹۵ میلیون تومان به قیمت ۸۳ میلیون تومان رسیده و حداکثر قیمت آن ۸۸ میلیون تومان تعیین می شود. جالب است بدانید که برخی از نمایندگی های ایران خودرو به فروش اقساطی این خودرو راضی شده اند و می خواهند با این ترفند، پول خوابیده خود را زنده کنند. پژو ۳۰۱ به عنوان یک سدان اقتصادی در بازار جهانی شناخته می شود که ایران خودرو آن را با ظاهر قدیمی و گیربگس جدید ۶ سرعته اتوماتیک به صورت وارداتی به فروش رسانده است. این خودرو قرار است که بزودی به شکل داخلی سازی شده به دست مشتریان برسد. کمپانی پژو فرانسه چند ماه پیش ظاهر فیس لیفت این خودرو را به بازار جهانی معرفی کرد و امکاناتی نظیر سانروف را به صورت رسمی بر روی آن قرار داد.

 

 

️ قیمت جهانی پژو ۳۰۱ چقدر است؟!

⚡️⚡️قیمت پژو ۳۰۱، این محصول اقتصادی ظاهرا جدید اما باطنا ارزان قیمت (در بازار جهانی) ۴۷ تا ۶۰ میلیون تومان اعلام شده است که بسته به مدل های اتوماتیک و آپشنال شاید به رقم ۶۰ میلیون هم برسد؛ اما به شرطی که واقعا آپشنال باشد. نکته قابل توجه در خصوص این محصول ـ که قرار است، ایران خودرو آن را از امروز به بازار عرضه کند ـ تفاوت قیمت چشمگیر و عجیب این خودرو با قیمت جهانی آن است.

 

⚡️⚡️ البته در فروش های قبلی ایران خودرو برای محصولات جدیدش هم شاهد این افزایش قیمت های غیر منطقی نسبت به قیمت جهانی بودیم و رسانه ها در باب این مسأله تحلیل ها و گزارش های زیادی نوشتند، ولی گویا هر آنچه مربوط به تولید کنندگان انحصاری خودرو می شود، قرار نیست از سوی متولیان امرش پیگیری و مؤآخذه ای شود؛ از قرار معلوم، لابی ها سنگین و قدرتمند است.

 

⚡️⚡️ چرایی افزایش قیمت پژو ۳۰۱ که همچون محصولات قبلی ارائه شده بسیار گران تر از نرم جهانی آن است، از جمله پرسش های مهمی است که همچنان بی پاسخ مانده و گویا قرار هم نیست کسی به آن پاسخ بگوید. در خوشبینانه ترین حالت در مورد این محصول جدید ایران خودرو هم شاهد افزایش قیمت ۳۵ میلیون تومانی نسبت به قیمت جهانی هستیم و گویا قرار است، این سیکل همچنان بدون پاسخگویی آقایان ادامه پیدا کند.

 

 

بازگشت به بخش اخبار